AGK:n seniorien “Kolmen kentän retket”

AGK:n seniorien “Kolmen kentän retket”

13.09.2023

Paluu

Tarina alkaa siitä että allekirjoittanut valittiin AGK:n senioritoimikuntaan syksyllä 2016 ja ensimmäisessä toimikunnan kokouksessa Maire Rissanen pyysi jäseniltä uusia ehdotuksia seniorien aktivointiin. Silloin tuli mieleeni ehdottaa Nurmijärven Golfklubin Skoonen matkojen tapaista kenttien kiertämistä kotimaassa.

Nurmijärven formaatti oli viikon matka toukokuun alussa Skoonen tai Baltian maihin siten että meno- ja paluumatkalla pelattiin kaksi kenttää ja hotellin lähellä kolme kenttää lisää. Näillä matkoilla olimme Sinikan kanssa useita kertoja, kokemusta ruotsin ja baltian kentistä kertyi lähes kolmestakymmenestä. Matkojen formaatti on hyvä, mutta viisi peliä viikon matkalla laiva- bussimatkoineen ja hotellin vaihtoineen oli aika raskas ja kallis seniori golfareille. 

Tein toimikunnan pyynnöstä ehdotuksen “AGK:n kolmen kentän retken” formaatista, josta tuli seuraava:

 1. Osallistujia noin 36.
 2. Yhteiskuljetus bussilla.
 3. Bussimatkat, kohtuulliset majoitukset ja pelaaminen omakustannushintaan.
 4. Yhteinen illallinen puolivälissä retkeä.
 5. Kilpailu pistebokina (kokonaispisteet), joka pelataan kilpailijan valitsemalta tiiltä.
 6. Peliaika sovitetaan elokuun puoleenväliin, jolloin kentillä on hiljaista ja peli maksuista saa hyvät tarjoukset.
 7. Pelataan kolme kotimaista kenttää kahden/kolmen tunnin ajomatkan päässä; yksi menomatkalla, toinen majoituksen lähellä ja kolmas paluumatkalla ja yövytään kaksi yötä. 

Siitä ehdotuksesta se niin sanottu “nakki napsahti” ja sain vetovastuu retkistä, Nyt näitä kolmen kentän retkiä on järjestetty onnistuneesti seitsemän ja yhden kerran “harjoitus luonteisesti”, kun Hangon retki meni majoituskustannusten ja järjestelyjen vuoksi aivan liian kalliiksi. Hangon sijaan suunnattiin matka Harjattulaan, joka tarjosi majoitukset ja pelit kohtuuhintaan.

Vetovastuun retkillä on hoitanut Markku Hiedanpää, kilpailuista huolehtinut Kari Marin ja kasöörinä toiminut Maire Rissanen. Nyt onkin aika luovuttaa vetovastuu seuraavalle senioritoimikunnalle, seitsemän vuotta järjestötoimintaa ja matkojen järjestelyjä on ihan riittävä “tinki” eläkeläisille. 

AGK:n Kolmen kentän retket: 

 

2017 elokuu Lappeenrannan seutu 

Pelatut kentät

 • Holiday Club Golf - par 72, keltaisilta 5588 m
 • Imatra Golf - par 72, 5798 m
 • Etelä Saimaa Golf - par 72, 5688 m 

Mikä jäi mieleen, kolmen päivän sade joka kestettiin hymyssä suin eikä edes valituksia kuulunut, kiitos osallistujille.

Etelä Saimaan Golfin kenttä, kentän pitäjän sanoin: Etelä-Saimaa golf kenttämme on rakennettu karulle ja kallioiselle Saimaan saarelle. Kenttä on ruotsalaisen kenttä arkkitehdin Peter Fjällmanin käsialaa. Lay out on alueelle sopiva. Männyt ja kuuset rajaavat rantoja kaartelevia väyliä antaen sellaisen kuvan, että tilaa ei ole liikaa. Kapeus on osin näköharhaa, mutta on totta, että maltillinen pelaaja tekee täällä hyvää tulosta samalla, kun nauttii maamme kauneimmista golf-näköaloista: karuista rantakallioista, pienistä lahdelmista ja joka puolella näkyvästä sinisestä Saimaasta. Sopivan mittaiset ja hyväkuntoiset väylät sekä liukkaat ja loogiset ja tasaiset viheriöt pitävät peli-ilon korkealla koko kierroksen ajan

 

2018 elokuu Turun seutu 

Pelatut kentät

 • Kankainen Golf - par 72, keltaisilta 5545 m
 • Aura Golf - par 71, 5630 m
 • Aurinko Golf - par 72, tiiltä 57  5740 m 

Mitä jäi mieleen, Aura Golf oli kuin 18 reikäinen Aulangon Hugo, oli tuttu ja mukava pelata jos taisi Hugolla opitut matalat lyönnit.

Aura Golfin kenttä kentän pitäjän sanoin: Aura Golf ry on perustettu vuonna 1958 ja on Suomen viidenneksi vanhin golfseura. Seuran nykyinen 18 reikäinen kenttä sijaitsee Ruissalossa vain 15 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Lauri Arkkolan ja seuran oman jäsenen Pekka Sivulan suunnittelema 18-reikäinen championship-tason puistokenttä Ruissalon saarella. Golfkenttä on rakennettu 54 ha:n maa-alueelle, joka on vuokrattu Turun kaupungilta. Kentän hyvä kunto vuodesta toiseen on jäsenistölle jatkuva ylpeydenaihe. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin jo vuonna 1969 ja 18-reikäiseksi kenttä laajeni vuonna 1983, neljäntenä koko maassa. 

2019 elokuu Kotkan seutu

 

Pelatut kentät

 • Sea Golf Rönnäs - par 72, keltaisilta 5656 m
 • Kotka Golf Center - par 72, 5405 m
 • KoskiGolf - par 73, 5845 m 

Mikä jäi mieleen: Mussalon kentän vesiesteet ja kaunis luonto.

Mussalon kentän pitäjän sanoin: Kotkan kaupunki keskustasta vain muutaman minuutin matkan päässä olevalle Mussalon saarelle valmistui vuonna 1989 uusi 18-reikäinen golfkenttä. Sen suunnitelma on maamme ehkä tunnetuimman kenttäarkkitehdin, Kosti Kurosen käden jälkeä. Kuronen on selittänyt työnsä lähtökohtia näin: ”Golfin suurimpia viehätyksiä on kävely kauniissa luonnossa. Suunnittelun pitää perustua luonnon omiin ehtoihin.

 

2020 elokuu Laukaan seutu 

Pelatut kentät

 • Himos Golf - par 72, keltaisilta 5433 m
 • Laukaa Peurunka Golf - par 72, 5629 m
 • Muurame Golf - par 71, tii 56, 5558 m 

Mitä jäi mieleen: Kentän vaihteleva ja kaunis luonto sekä saari viheriö.

Kentän pitäjän sanoin; Laukaan Peurunkagolf on Ronald Freamin suunnittelema kenttä, joka avattiin vuonna 1989. Yksi Suomen kauneimmista 18-reikäisistä kentistä sijaitsee Laukaassa luonnon kauniissa järvimaisemassa Iso- ja Pikku Peurunka -järvien kannaksella. Meiltä löydät maastoltaan vaihtelevan, haasteellisen ja hyvin hoidetun huippu kentän, jonka erikoisuutena on Suomen ainoa luonnollinen saari viheriö väylällä 16. 

 

2021 elokuu Porin seutu 

Pelatut kentät

 • Alastaro Golf - par 72, tii 58 5807 m
 • Yyteri Golf - par 72, tii 55 5395 m
 • Kalafornian - par 72, keltainen 5640 m 

Mitä jäi mieleen, pelimatkan viimeisen päivän sade Porissa, joka pysyi poissa Kalafornian alueelta juuri peliin tarvittavan ajan, sekä kentän kuohujuoma tarjoilu anteeksipyyntönä kentän märkyydestä.

Yyteri Golf kenttä pitäjän sanoin: 18 luonnonkaunista väylää tarjoavat ainutlaatuisia golf elämyksiä kaikentasoisille pelaajille. Toivomme, että nautit kenttämme kauniista väylistä, kiireettömyyden tunteesta sekä aistit meren välittömän läheisyyden.

 

2022 elokuu Harjattulan seutu 

Pelatut kentät:

 • Wiurila Golf - par 72, keltainen 5583 m
 • Harjattula Golf - par 72, 5882 m
 • Archipelagia Golf - par 71, 5686 m 

Mitä jäi mieleen, pieni junailu päivittäisen lounaan saamiseksi kun ravintola oli pistänyt ovensa kiinni, eikä meille tullut ilmoitusta, Harjattula kentän Klubiravintola pelasti tilanteen ja retkeläiset saivat illallisen. 

Wiurilan Golfklubin kenttä pitäjän sanoin: Wiurila Golf & Country Club sijaitsee Salossa, Wiurilan ja Vuorentaan kartanoiden mailla, 5 km:n päässä Salon keskustasta. Kansainväliset mitat täyttävä 18-reikäinen golfkenttä on valmistunut vuonna 1990 ja sen on suunnitellut golf ratoihin erikoistunut arkkitehti Kosti Kuronen. Wiurila Golf & Country Club on luonnonkauniilla 92 hehtaarin alueella, C.L. Engelin piirtämien rakennusten ympärillä. Alueella on myös suuri driving range, harjoitusgreenit ja –bunkkerit, jotka ovat avoinna kaikille. Reitin varrella voi nauttia alueen kumpuilevasta ja vaihtelevasta maastosta sekä kauniista kartanomiljööstä. Wiurilan golfkentän vehreä ja runsaslajinen puusto tekevät golfin peluusta myös todellisen luontoretken.

 

2023 elokuu Vierumäen seutu 

Pelatut kentät:

 • Cooke - par 72, keltainen 5645 m
 • Classic - par 72, 5503 m
 • Lahti Golf Takkula - par 72, 5456 m 

Mitä jäi mieleen, Vierumäen kenttäalueen pitkät siirtymät majoituksen ja kenttien välillä, tulipahan niillä lämmitettyä keho ennen kierrosta. Seniorit totesivat että golf on ulkona harrastettavaa kuntourheilua. Parina päivänä satoi, mutta tiistaina kauniin Classic-kentän kiertäminen auringonpaisteessa jäi kaikille mieleen.

Classic-kenttä kentän pitäjän sanoin; Vuonna 1988 rakennettu Vierumäen Classic-kenttä on antanut ensimmäisen golfelämyksen tuhansille golfharrastajille. Classic-kentän on alunperin suunnitellut ruotsalainen Jan Sederholm. Classic-kenttä on rakennettu hiekkapohjaiseen mäntymetsään. Kaunis ja haastava kenttä kuivuu keväisin poikkeuksellisen nopeasti pelikuntoon tarjoten usein jopa seitsemän kuukauden mittaisen pelikauden. 

Golfissa pidetään tilastoja mitä erilaisimmista asioista, joten vähän sitäkin puolta. Tilastollisesti voidaan todeta edellä mainituista “AGK:n seniorien kolmen kentän” retkistä:

 • Toimikunta on järjestänyt 7 retkeä.
 • Retkillä on pelattu 21 eri kenttää, joilla on yhteensä 378 väylää.
 • Retkillä on ollut osanottajia keskimäärin 36 henkeä (+/- 3), eli noin 252 retkeläistä on osallistunut 756 retkipäivää näihin matkoihin.
 • Lyöntejä lienee kertynyt matkojen aikana yli 75 000 lyöntiä, holareita ei yhtään.
 • Se kuinka paljon vyötärön rasvaa on poltettu tai palloja hukattu näillä retkillä, en edes uskalla arvioida ;-) 

Toimikunnan tarkoituksena on ollut näillä retkillä liikuttaa ja kuntouttaa senioreita, lisätä kokemusta uusista kentistä ja tutustuttaa heitä toisiinsa sekä kohottaa AGK:n yhteishenkeä. Formaatti ja matkojen kohteiden valinnat ovat osoittautuneet onnistuneeksi, koska matkat varattiin täyteen heti kun niistä ilmoitettiin. Eli golfkenttien bongailu saman henkisessä seurassa kiinnostaa Aulangon senioreita ja toivon että tämäntapaista golfmatkailua jatketaan yhdistyksessä. 

Ajan saatossa golfari vanhenee, joten on aika seitsemän toimintavuoden jälkeen todeta että “tinki” on täynnä ja siirtää retkien idea ja toteuttaminen sekä kehittäminen seuraavalle toimikunnalle. 

Golfterveisin,

Markku Hiedanpää

Ajankohtaista

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

OTA YHTEYTTÄ JA PYYDÄ TARJOUS!
Katso lisää >

Vuoden 2024 pelioikeudet

Vuoden 2024 pelioikeudet

AULANGOLLA PELAAT ENEMMÄN!
Katso lisää >

Osakkeita myynnissä

Osakkeita myynnissä

HANKI GOLF-OSAKE JA OTA TÄYSI HYÖTY OMISTAMISEN EDUISTA!
Katso lisää >

Yhteistyössä