Historia

Historia

Golfia vuodesta 1940
Aulangon Golfklubi 1959
Kilpailutoiminta vauhtiin

Golfia vuodesta 1940

Aulangon yhdeksän reiän kentän on alkujaan suunnitellut skotlantilainen Mr Smith. Myös Helsingin Talin golfkentän voimahahmoihin lukeutunut Lauri Arkkola oli mukana suunnittelutyössä. Kenttää ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1938 ja ensimmäiset kilpailut maamme toiseksi vanhimmalla golfkentällä pelattiin syksyllä 1940. Asialla olivat pääosin helsinkiläiset golfarit, joiden turneesta Aulangolla Hämeen Sanomat kirjoitti 17. syyskuuta ilmestyneessä numerossaan seuraavaa:  

"Aulangon uudella radalla sunnuntaina suoritetut golfkilpailut tasoituksineen päättyivät seuraavasti. Aamupäivällä suoritettu miestenkilpailu: 1) Ch. Jensen 87-10=77, 2) E. Vuorenlehto 96-15=81, 3) Woodburn 83-2=81. Tarkka tuloslista sisälsi lisäksi naisten ja iltapäivän loppukilpailun tulokset, joista selvisi, että kisan voitti Eljas Erkko. Tämän jälkeen juttu jatkui: Sää oli aamupäivällä kirkas ja kaunis, mutta iltapäivällä sataa tihutti. Kaikki kilpailijat olivat helsinkiläisiä. Toivottavasti uusi rata innostuttaa myös hämeenlinnalaisia harjoittamaan tätä oivallista peliä".

Myöhempien sotavuosien aikana kenttä oli perunapeltona ja vasta vuonna 1955 kenttä ryhdyttiin kunnostamaan uudelleen. Silloiset yhteistyökumppanit lahjoittivat kukin yhden griinin rakentamiseen vaaditut varat. 

Aulangon Golfklubi 1959

Aulangon golfklubin virallinen perustamispäivämäärä on 15. huhtikuuta vuonna 1959. Varatuomari Matti Valanteesta tuli itseoikeutettuna AGK:n ensimmäinen puheenjohtaja, sillä hän oli tiettävästi ainoa hämeenlinnalainen, joka oli pitänyt golfmailaa aiemmin kädessään. Hänen lisäkseen AGK:n nimeen vannoi perustamiskokouksessa 64 golfaria. AGK ennätti virallistaa toimintansa Suomen viidentenä golfklubina.AGK:n puheenjohtajana jatkoi Matti Valanteen jälkeen vuosina 1963-1969 Aimo Laaksonen. Hänen aikakaudellaan AGK jatkoi kehittymistään yhä toimivammaksi seuraksi. Ensimmäiseksi kenttämestariksi palkattiin Pentti Takala, jonka ansiota paljolti oli kentän hyvä kunto jo 1960-luvulla. Myös perustajajäseniin kuuluneen agronomi Jaakko Honkajuuren panos kentänhoidollisissa työtehtävissä oli merkittävä AGK:n alkutaipaleella.

- Toimin klubin epävirallisena kenttämestarina ennen Pentti Takalaa. Meillä oli jo tuolloin oma traktori, jyrä ja leikkuri, jonka taisimme ostaa ensimmäisen vuosikirjan tuloilla. Kiireisimpinä aikoina lainasin myös omia koneitani klubille, muistelee Honkajuuri.

AGK:n voimahahmoja 1970-80 luvulla olivat puheenjohtaja Lasse Selinko ja klubin sihteeri Keijo Kaija. Tällöin muutaman sadan jäsenen seuratoimintaa pyöritettiin pitkälti talkoovoimin. Vakituista ympärivuotista henkilökuntaa ei ollut, sillä talvisin kenttämestari Markku Viitanen hoiteli kaupungin jääkenttiä. Klubin puuhamiesten lisäksi lukuisat muut jäsenet osallistuivat innokkaasti kentän kunnostustalkoisiin. Junioreilla oli talkoovelvoite korvaukseksi edullisesta pelikausimaksusta. Talkoiden ajan kenttä oli luonnollisesti suljettu - auta armias sitä jäsentä, joka talkoopäivänä erehtyi kierrokselle.

Kilpailutoiminta vauhtiin

AGK on perinteisesti ollut myös menestynyt ja aktiivinen urheiluseura. Seuran ensimmäiset omat kilpailut pelattiin 30.8.1959. Ministeri Erkon lahjottaman Aulanko-cupin voitti E. Ikonen tuloksella 41+37=78, netto 67. Kilpailuun osallistui 21 pelaajaa, joista aulankolaisia oli vain Matti Valanne. Aulankolaiset olivat kuitenkin päättäneet vielä jonakin päivänä menestyä golfviheriöillä. Muun muassa talviharjoittelu oli jo tuolloin muotia ja swingejä hiottiin uutterasti. 

Miesten Suomenmestaruuksista pelattiin Aulangolla v. 1966. Voiton vei tuloksella 290 (72 reikää) Jalo Grönlund, joka voitti Jusa Hämäläisen kymmenellä lyönnillä. Naisten mestaruuksista on Aulangolla pelattu kahdesti. Vuonna 1967 mestaruuden vei AGK:n oma naisgolfari Pirkko Lonka. Toisen kerran mestaruudesta pelattiin v.1970, jolloin voittaja oli Helena Grönlund. Joukkue- ja nelinpelimestaruuksista pelattiin Aulangolla v.1982. Aulankolaiset saavuttivat historialliset ensimmäisen ja kolmossijan joukkuekilpailussa ja kaksoisvoiton nelinpelissä. Helsinkiläisten valtakausi golfareenoilla oli päättynyt.Oman lukunsa AGK:n historiassa ansaitsevat myös caddie-pojat, joista poikkeuksetta kasvoi myöhemmin mestarismiehiä mailan varressa. Mailapoikina pojat saivat perusteellisen golfkasvatuksen ja oppivat lyöntitekniikan alkeet. Osa mailapojista hankki ensimmäiset mailansa caddie-palkastaan, joka 60-luvun lopulla oli keskimäärin kaksi markkaa 9-reiän kierroksesta. AGK:lle perustettiin oma juniorijaosto jo vuonna 1961.

Vuosien varrella aulankolaiset ovat saavuttaneet lukuisia suomenmestaruusmitaleita ja maajoukkue-edustuksia. Menestyneitä aulankolaisia ovat mm. Pirkko Lonka, Hannu Kuussaari, Kalevi Murto, Matti Mäkivirta, Matti Pietola, Pekka ja Kari Kuivasaari, Reijo ja Jouni Vilmunen, Juha Selin, Timo Nurmi, Jussi Sillanpää ja Juha Perälä.

Everstin valmistuttua v.2006 astui uusi sukupolvi kantamaan menestystä kansallisilla kilpakentillä. SM-mitaleja ovat voittaneet Minna Vuorenpää, Maija Korpi, Karri Kauppinen, Vesa Rontu ja Oona Kuronen. 

Seniori-ikäluokissa menestyneitä aulankolaisia ovat olleet Kalevi Merjavuo, Matti Mäkivirta, Juhani Nieminen ja Erja Helén-Salonen sekä 60 v. miesten joukkue. 

Eversti on "nuoresta" iästään huolimatta isännöinyt useita SM-tason kilpailuja; miesten ja naisten lyöntipelin SM v. 2012, nuorten lyöntipelin SM v. 2015, mid tourin lyöntipelin SM v. 2017. Vuoden 2012 suomenmestaruuden voitti Tapio Pulkkanen, joka pelasi kilpailussa voimassa olevan kenttäennätyksen 62 lyöntiä. 

Hugo isännöi Suomen golfhistorian ensimmäisen miesten 80-v. lyöntipelin SM-kilpailut v. 2015.

Vuonna 2018 Aulanko Golf (Eversti) ja Tawast Golf isännöivät seniorien joukkue EM-kilpailuja (ESGA). Everstillä pelattiin tasoituksettomasta Euroopan mestaruudesta, ja Tawast Golfissa puolestaan tasoituksellista sarjaa. Elokuun toisella viikolla pelatut kilpailut olivat pelaajamäärältään yhdet kaikkien aikojen suurimmat golfin arvokilpailut, joita Suomessa on koskaan pelattu. Hämeenlinnaan saapui kaikkiaan reilut 250 pelaajaa 22 eri maasta. Tasoituksettoman kilpailun mestaruuden voitti Iso-Britannia – Suomen joukkue sijoittui viidenneksi.

 

Ajankohtaista

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

OTA YHTEYTTÄ JA PYYDÄ TARJOUS!
Katso lisää >

Vuoden 2024 pelioikeudet

Vuoden 2024 pelioikeudet

AULANGOLLA PELAAT ENEMMÄN!
Katso lisää >

Osakkeita myynnissä

Osakkeita myynnissä

HANKI GOLF-OSAKE JA OTA TÄYSI HYÖTY OMISTAMISEN EDUISTA!
Katso lisää >

Yhteistyössä