Mitä jokaisen seniorin pitäisi tietää Trackmanistä!

Mitä jokaisen seniorin pitäisi tietää Trackmanistä!

05.11.2020

Paluu

Olet varmaan jo kuullut nimen Trackman ja tiedät jotakin aiheesta. Ehkäpä olet päässyt käyttämäänkin sitä harjoittelussasi, jos olet osallistunut vaikka golfkurssille, jossa sitä on käytetty tai olet saattanut olla pelaamassa simulaattorigolfia Trackman-pohjaisella laitteistolla.

Nyt olemme tulleet siihen pisteeseen, että voi sanoa Trackmanin saapuneen Hämeenlinnaan. Laite on tilattu AGK:lle ja Hattula Golfin yhteydessä on aloittanut Fungolf-niminen yritys, joka tarjoaa Trackman-simulaattoripalveluja ympäri vuorokauden.

Trackman

Trackman on Doppler-tutkaan ja kameraan perustuva laite, joka mittaa golflyönnistä useita suureita mailan ja pallon liikkeistä. Mitattujen arvojen pohjalta sen ohjelmisto pystyy laskemaan hyvin tarkasti pallon liikeradan, jopa niin, että laskennan virhe on alle puoli metriä sadan metrin lyönnissä.

Laitteen avulla onnistuu siten helposti simulaattoripelaaminen, jossa voi pelata noin sadalla eri kentällä ympäri maailmaa ja sen lisäksi on vielä muutama kuvitteellinen kenttä, jos alkaa kyllästyä aina saman sadan kentän pelaamiseen.

Tämä wikipedia-artikkeli kertoo hieman Trackman-yhtiön taustoista. Artikkelista löytyy myös linkki Charles Swabin tekemään dokumenttiin.

Harjoittelu Trackmanin avulla

Harjoitteluun on tarjolla useita vaihtoehtoja. Voit harjoitella tavallisella rangella valitsemallasi mailalla ja laite antaa jokaisesta lyönnistä kymmeniä mitattuja ja laskettuja arvoja, joista voit valita harjoituksen kannalta mielekkäimmät näkyviin. Laitteen kamera kuvaa jokaisen lyönnin ja harjoituksen jälkeen voit tulostaa raportin, jossa on jokaisen lyönnin mitatut arvot ja video swingistä. Raportin avulla on mukava kotona tutkia omia lyöntejä ja kauhistella miten erilaiselta videoitu swingi näyttää omiin mielikuviin verrattuna! Laitteen kuvaaman videon saa näkyviin myös harjoittelun aikana ja se ehkä auttaa tekemään muutoksia omaan swingiin.

Voit myös harjoitella vähän erilaisella rangella (Target Practice Range), jossa on lukuisia viheriöitä, vesiesteitä ja bunkkereita. Valitset vain millä etäisyydellä lyönnin kohde on ja sitten sopivalla mailalla yrität saada pallosi kohteeseen. Tässäpä mainio työkalu kotikentän par 3-väylien tai yleensä lähestymislyöntien harjoitteluun!

Tracy

Hiljattain Trackman ohjelmistoon on lisätty harjoittelun apuri, Tracy, joka pyytää sinua ensin lyömään kymmenkunta lyöntiä rangella ja sen jälkeen Tracy onkin valmis antamaan sinulle vinkin, mihin sinun kannattaisi keskittyä seuraavissa lyönneissä ja missä haarukassa harjoitteeseen liittyvien mitattujen arvojen pitäisi pysyä. Ei siis mitään pallonlätkimistä, vaan tarkkaan rajattu harjoittelun kohde!

Opi perusasiat!

Jos aiot kokeilla Trackmania ja tietystihän sinä aiot, niin kannattaa hieman opiskella asiaa, jotta pääset hyvin alkuun ja saat parhaan mahdollisen hyödyn harjoittelusta.

Ensinnäkin Trackmanin nettisivuilta löytyy paljon hyvää tietoa aiheesta. Sieltä löytyvät kuvaukset mitatuista suureista ja runsaasti blogeja, joista varmasti löydät itseäsi hyödyttävät jutut.

Jos haluat opiskella syvällisemmin aihetta, niin kannattaa ladata Trackman University-sovellus omaan iPadiin tai voit käyttää sovellusta nettiselaimellasi.

Kannattaakin luoda oma tunnus Trackmania varten, niin voit kirjautua yhtiön sivuille ja tarkastella omia harjoituksia ja vaikka opiskella Trackman Universityssä pallonlyönnin abrobaatturin pitkinä talvi-iltoina!

Kirjallisuusvinkki

Monet edellä mainitut tietolähteet ovat englanninkielisiä, joten kielimuuri saattaa nousta esteeksi tiedon polulla. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä aiheesta löytyy myös suomenkielistä opastusta kohtuuhinnalla. Aulankolaisille jo ennestään tuttu Laukaan Peurunkagolfin pro, Petri Parviainen on ahkeroinut myös kirjailijana ja teoksia on syntynyt mm. puttaamisesta ja lähipelistä. Petrin viimeisin opus ”Opi harjoittelemaan – Pelaa paremmin” käsittelee juuri niitä asioita, joita Trackman mittaa. Kirjassa on muutenkin hyödyllisiä ajatuksia mm. pelistrategiasta, jota on aina syytä hioa ja parantaa.

”Lahjattomat harjoittelevat” – ja se on oikein hyvä!

No miksi sitten minun kannattaisi uhrata aikaa ja rahaa Trackman harjoitteluun? Tämä on oikein hyvä kysymys! Voit tietysti vain pelata, ja pikkuhiljaa tapahtuu kehitystä ja tasoituskin saattaa laskea. 
Jos kuitenkin haluat kehittyä nopeammin, joudut harjoittelemaan tavalla tai toisella, ellet ole sitten Elmolle sukua, mikä lienee hyvin epätodennäköistä, koska kyseessä on kuvitteellinen romaanihenkilö.

Harjoittelussa pitää olla tavoitteita ja hyvä olisi, jos harjoittelun tuloksia pystyisi jotenkin mittaamaan. Eikä haittaa, jos harjoittelu on mielekästä ja harjoitukseen lähtee mielellään, eikä se ole pakkopullaa.

Trackman-harjoittelu on monipuolista ja voit harjoitella kaikkea draivista puttiin. Voit testata kaikkien mailojesi lyöntipituudet ja ehkäpä virittää driverisi nostokulman optimiarvoon.

Voit myös kerätä tutun porukan ja pelata simulaattorissa ulkomaan kenttiä ja katsoa, kuka tekee eniten pareja.

Hometta matkakassassa?

Näinä ankeina aikoina monen matkakassa pursuilee liitoksissaan, kun golfmatkat ja muutkin matkat ovat pääasiassa peruuntuneet eikä matka muutenkaan nyt välttämättä tunnu hyvältä idealta. Säästyneitä varoja voisikin tänä talvena käyttää Trackman-harjoitteluun joko seuran oman pro:n ohjauksessa tai omin päin tai tutussa porukassa Fungolfissa. Matkalle varmaan pääsemme taas tulevina vuosina hyvin rokotettuina?

Vaihtoehdot Trackman harjoitteluun

AGK.lle hankittu Trackman on valmentajien käytössä ja mm. seniorien valmennusryhmiin ilmoittautuneet pääsevät sitä käyttämään osalla tunneista. Laitteen muusta käytöstä pro:t ilmoittanevat myöhemmin.

Hattulan Fungolf.fi:stä voi varata Trackmanin tunniksi kerrallaan ja hinta riippuu jonkin verran siitä, mihin aikaan vuorokaudesta varaus on. Tunnin varaus on aika sopiva yhdelle hengelle ja siinä ehtii mm. pelata yhden 18 reiän kierroksen ja jopa lämmitellä ennen sitä range harjoittelussa. Itse asiassa kaksi pelaajaa ehtii samalla tunnin varauksella pelata 18 reikää ja kahden pelaajan ryhmä voisikin olla aika sopiva näinä aikoina!

Saattaisi olla hyvä ajatus varata ensimmäisillä kerroilla tunti vaikka neljälle pelaajalle ja pyytää pro esittelemään laitteen käyttöä. Tunnissa ehtii hyvin käydä läpi eri toiminnot ja seuraavilla kerroilla ei mene aikaa hukkaan nappulatekniikassa. Kannattaa jo tällä ensimmäisellä tunnilla käyttää itse sovellusta, eikä vain katsella sivusta. Näin oppii helpommin eikä mene seuraavalla kerralla sormi suuhun.

Matti Torkkeli

Ajankohtaista

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

YRITYSKILPAILUT AULANGOLLA 2024

OTA YHTEYTTÄ JA PYYDÄ TARJOUS!
Katso lisää >

Vuoden 2024 pelioikeudet

Vuoden 2024 pelioikeudet

AULANGOLLA PELAAT ENEMMÄN!
Katso lisää >

Osakkeita myynnissä

Osakkeita myynnissä

HANKI GOLF-OSAKE JA OTA TÄYSI HYÖTY OMISTAMISEN EDUISTA!
Katso lisää >

Yhteistyössä